ΓΕΦΥΡΕΣ: ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ
Η γεφυροποιία στην Ελλάδα έχει παρελθόν αλλά και πρόσφατα, μεγάλα επιτεύγματα. Οι γέφυρες έχουν συνήθως ξεχωριστή ιστορία και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αλλά μέσα σε αυτά, το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η πρακτική τους διάσταση: ενώνουν δύο ή περισσότερα σημεία και βοηθούν σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων που τις χρησιμοποιούν. Τι χρειάζεται όμως για τη λειτουργικότητα σε κάθε γέφυρα-γραμμή επικοινωνίας, όπως μιας οδού, ενός σιδηροδρόμου, μιας ροής πεζών ή ενός αγωγού πάνω από ένα εμπόδιο; Η απάντηση είναι και αυτή πολύ πρακτική: απαιτείται ένα οργανωμένο και μεθοδικό πλάνο για την Επιθεώρηση, την Αξιολόγηση και τη Συντήρηση των Γεφυρών. Ένα πλάνο το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί ούτε προγραμματιστεί για το προσεχές μέλλον.
Και ενώ σε εθνικό επίπεδο είχαμε μείνει πίσω ως προς αυτό, πρόσφατα έγιναν κάποια πολύ σημαντικά βήματα ως προς τον Εθνικό Πλούτο των Γεφυρών της χώρας. Το πρώτο εξ αυτών είναι η σύνταξη του Κανονισμού Επιθεώρησης και Συντήρησης Γεφυρών, (Κ.Ε.ΣΥ.ΓΕ. 20.10.2020) και ένα δεύτερο η σύμβαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών που υπεγράφη μόλις τον Δεκέμβριο που πέρασε (23.12.2021). Με τη θεσμοθέτηση κανόνων και διαδικασιών ως προς την Επιθεώρηση, Αξιολόγηση και Συντήρηση των Γεφυρών καθώς και των διαδικασιών για την καταγραφή υφισταμένων και νέων γεφυρών στο Εθνικό Μητρώο η χώρα μας διαμορφώνει μια μεγάλη ευκαιρία: σήμερα, με τις διαθέσιμες νέες τεχνολογίες μπορούμε να κάνουμε μια πλήρη και λεπτομερή αποτύπωση της κατάστασης και τη διαμόρφωση πλάνου προτεινόμενων ενεργειών.
Πριν δέκα χρόνια με δυσκολία μπορούσαν να εφαρμοστούν μη-καταστροφικοί έλεγχοι. Σήμερα, υπάρχει πλέον τεχνολογία και τα μέσα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε 3 μέτρα εντός του σκυροδέματος χωρίς να επηρεάζουμε καθόλου την υφιστάμενη υποδομή.
ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ Η ΑΝΑΛΥΣΗ
Για να μπορέσει κανείς να διαχειριστεί μια κατάσταση το πρώτο βήμα είναι η έρευνα και η ανάλυση με στόχο την κατανόηση και τον σχεδιασμό επόμενων βημάτων.
Η Atom Group με τη λογική του Physical Asset Management μπορεί να διαμορφώσει, με on-site επιθεωρήσεις, έναν πανελλήνιο χάρτη αποτύπωσης της “κατάστασης αναφοράς” των γενικών και γεωμετρικών στοιχείων, καθώς και των υλικών της κάθε γέφυρας, πάνω στον οποίο θα βασιστεί η μελέτη για την επισκευή και τη συντήρηση. Η ομάδα μας, σαν τεχνικός σύμβουλος, μπορεί να διενεργήσει Βασικές, Κύριες, Περιοδικές και Ειδικού Σκοπού Επιθεωρήσεις και να προσδιορίσει το είδος των απαιτούμενων τεχνικών και λειτουργικών ενεργειών. Οι επιθεωρητές μας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνικές όπως:
Οπτικές επιθεωρήσεις: η συνηθέστερη μέθοδος, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε δυσπρόσιτα σημεία με εργαλεία Remote Visual Inspection (RVI), όπως ένα drone, για να παρέχει οπτικές πληροφορίες εξ αποστάσεως.
Ακουστικές επιθεωρήσεις: για την ανίχνευση σχισμών ή διαχωρισμών στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της γέφυρας, όπως η αποκόλληση ή η διάσπαση επίστρωσης.
Θερμικές επιθεωρήσεις: όπου οι αλλαγές στην υπέρυθρη ακτινοβολία από την επιφάνεια μιας γέφυρας, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν υποβάθμιση ή αποκόλληση στο σκυρόδεμα.
Ραντάρ εδάφους διείσδυσης (GPR): για τη λήψη εικόνας της περιοχής κάτω από το σκυρόδεμα σε μια γέφυρα ώστε να βρεθούν ελαττώματα όπως ρωγμές ή αποκόλληση στα υλικά.
Χρησιμοποιώντας τις καλύτερες διαθέσιμες μεθόδους, αποκτούμε άμεση πρόσβαση σε κρίσιμες τοποθεσίες που είτε είναι δύσκολα ορατές είτε βρίσκονται σε περιοχές όπου ο έλεγχος της κυκλοφορίας ή ο τυπικός εξοπλισμός πρόσβασης απλώς δεν είναι εφικτός.
Επιπλέον, η Atom Group προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες για την ικανοποίηση προληπτικής συντήρησης, προγνωστικής συντήρησης και επισκευής και μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό συνεργάτη σε Φορείς Λειτουργίας και Συντήρησης γεφυρών.