GR
Insights
16 Απρ 2024

ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ ΕΝΟΣ ASSET

Η λέξη-κλειδί στον ψηφιακό μετασχηματισμό που καθημερινά ακούγεται, είναι η γεφύρωση, η διαδικασία δηλαδή της διασύνδεσης των πληροφοριών του asset και έπειτα η διατήρηση συνεχούς συγχρονισμού μεταξύ του φυσικού περιουσιακού στοιχείου και του ψηφιακού του αντίγραφου. Η γεφύρωση γίνεται ανάμεσα σε δύο σημεία: τον φυσικό κόσμο που πάντα θα υπάρχει στις υποδομές και τον εξοπλισμό, με εργασίες πεδίου και εξειδικευμένους επαγγελματίες να εκτελούν κάθε τύπου εργασία και τον ψηφιακό κόσμο που μας δίνει επαναστατικά εργαλεία για να τα χρησιμοποιούμε με τον βέλτιστο τρόπο.  Είτε πρόκειται για μια πλήρως εικονική αναπαράσταση, είτε για εργαλεία όπως ψηφιακά μητρώα, σε κάθε περίπτωση έχουμε ένα μεγάλο όγκο δεδομένων που τροφοδοτούνται διαρκώς και μας παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη δομή, τη συμπεριφορά του asset και άλλα σχετικά χαρακτηριστικά. Όταν μιλάμε ωστόσο για ένα στοιχείο υποδομής ή εξοπλισμού, γνωρίζουμε ότι αυτό …παραμένει για πάντα συνδεδεμένο με τη φυσική του υπόσταση και λειτουργικότητα.

ΠΩΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ “ΓΕΦΥΡΑ”

Όλα ξεκινούν από την αποτύπωση των αναγκών της σύνδεσης του φυσικού asset με την ψηφιακή του διάσταση. Μετά ακολουθεί η μελέτη και επιλογή νέων τεχνολογιών προς ενσωμάτωση στο εκάστοτε asset, η χρήση τους και  η διαχείριση των πληροφοριών που λαμβάνονται από αυτές. Σε όλα αυτά τα βήματα εμπλέκονται πολλές νέες ειδικότητες επαγγελματιών, από IT και Data Specialists/Developers έως Change Management Specialists και Cybersecurity Experts.  Αυτοί πρέπει να συνεργαστούν – με ένα integrated μοντέλο συνεργασίας – με τους επαγγελματίες / ειδικούς που ήδη γνωρίζουν και διαχειρίζονται τα assets, όπως Διευθυντές Eγκαταστάσεων, Tεχνικοί Συντήρησης, Operations Μanagers, Υπεύθυνοι Ασφάλειας και Συμμόρφωσης, Μηχανικοί κα. Ο αποτελεσματικός συντονισμός και η επικοινωνία μεταξύ αυτών των επαγγελματιών είναι δομικά συστατικά της ψηφιακής μετάβασης των φυσικών περιουσιακών στοιχείων, συνεπώς σε επίπεδο προεργασίας η διασφάλιση αυτών των συνεργατών είναι το πιο απαραίτητο σκέλος.

Η αρχική χαρτογράφηση των υφιστάμενων συστημάτων και η εκτίμηση των αναγκών για την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών διαφέρει σημαντικά από υποδομή σε υποδομή (διαφορετική λύση απαιτείται για μια τορπίλη vs μιας αμαξοστοιχίας). Απαιτείται μελέτη, έρευνα και επιλογή ανάμεσα στις διαθέσιμες τεχνολογίες ή και συνδυασμός τεχνολογιών έτσι ώστε να ευθυγραμμίζονται με τον τρόπο λειτουργίας και τις υφιστάμενες συνθήκες της υποδομής. Στη συνέχεια, μέσα από ελέγχους συμβατότητας σε πιλοτικές δοκιμές και απαραίτητες προσαρμογές ανάλογα με τα συλλεχθέντα δεδομένα, γίνεται το πλάνο της ενσωμάτωσης, η ανάπτυξη και υλοποίησή του. Σε αυτό το στάδιο οι ομάδες δεν ανταλλάσσουν απλά πληροφορίες αλλά δουλεύουν μαζί στο πεδίο και στα νέα συστήματα κάνοντας έτσι και εκπαίδευση στην πράξη.

Τέλος, σημαντικός ο καθορισμός πρωτοκόλλων για τη συστηματική συλλογή, αποθήκευση και ανάλυση δεδομένων που προκύπτουν από τις νέες τεχνολογίες, καθώς και το monitoring & evaluation αυτών για τη βελτίωσή τους.

Σε αυτό το στάδιο οι ομάδες δεν ανταλλάσσουν απλά πληροφορίες, αλλά δουλεύουν μαζί στο πεδίο και στα νέα συστήματα κάνοντας έτσι και εκπαίδευση στην πράξη.

ΤΑ ΡΙΣΚΑ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Όπως σε κάθε τι καινοτόμο και μεταβατικό υπάρχουν πολλές άγνωστες πτυχές οι οποίες μάλιστα δεν μπορούν πάντα να προβλεφθούν. Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και διαδικασιών απαιτεί μια επένδυση σε χρόνο και χρήματα μέχρι αυτές να είναι πλήρως συμβατές και λειτουργικές. Οι πιο συχνές προκλήσεις μπορεί να προκαλέσουν λειτουργικές διακοπές, όπως το κενό δεξιοτήτων των εργαζομένων, οι οποίες συνήθως ξεπερνιούνται εύκολα. Ωστόσο, εξαιτίας της ψηφιακής συνδεσιμότητας, τα πιο ουσιαστικά θέματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν οι οργανισμοί διαχείρισης assets είναι η ασφάλεια δεδομένων, το απόρρητο ευαίσθητων πληροφοριών και η κανονιστική συμμόρφωση.
Με την υποστήριξη από προμηθευτές τεχνολογίας – οι οποίοι παρέχουν 24/7/365 υποστήριξη, και με βαθιά γνώση του δικού σας asset – μπορεί να γίνει προσεκτική διαχείριση των κινδύνων ώστε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση των φυσικών περιουσιακών σας στοιχείων.

Τα πλεονεκτήματα της γεφύρωσης της φυσικής με την ψηφιακή διάσταση ενός asset, ξεπερνούν τα όποια ρίσκα προκύπτουν στη διαδικασία μετάβασης. Αυτά έχουν αναλυθεί πιο λεπτομερώς σε αυτό το άρθρο

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ

Συμπερασματικά, ο μόνος τρόπος για αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών περιουσιακών στοιχείων είναι να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή. Αυτό στην πράξη δεν είναι μια μονόδρομος διαδικασία. Αλλά μια γεφύρωση του φυσικού κόσμου που συμπεριλαμβάνει υποδομές, εξοπλισμό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό του, με τον ψηφιακό κόσμο που φέρει καινοτόμα εργαλεία για να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητά λειτουργίας των assets.  Και καθημερινά αυτή η γεφύρωση βρίσκει εφαρμογή για τη διαχείριση φυσικών στοιχείων & υποδομών.

Εάν ενδιαφέρεστε να εξερευνήσετε περαιτέρω αυτό το θέμα, ας μιλήσουμε.